Right2Grow.
Met de Right2Grow alliantie werkt The Hunger Project aan het einde van ondervoeding bij kinderen en toegang tot basis Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH)-voorzieningen voor iedereen. We zetten de samenhang tussen van deze problemen centraal en pakken de grondoorzaken aan. Dat doen we als strategisch partner van de Nederlandse overheid, samen met 5 partners in 6 landen. En zoals altijd doen we dat met een community-led aanpak: door dorpen in staat te stellen om het zélf te doen, samen met hun lokale overheid.
Ondervoeding bij kinderen.
Het ging de afgelopen decennia veelbelovend goed vooruit: ondervoeding nam wereldwijd af. Maar de laatste jaren nam honger weer toe. En miljoenen kinderen onder de 5 jaar zijn te klein voor hun leeftijd (stunting) of te licht voor hun lengte (wasting) of allebei tegelijk. Deze aantallen nemen door onder meer de economische crisis en klimaatverandering verder toe. En dat terwijl gezonde voeding enorm belangrijk is voor jonge kinderen.
Het belang van water.
Ondervoeding neemt ook toe door het ontbreken van schoon drinkwater. Want water is van levensbelang. En toch hebben miljoenen mensen in de wereld geen toegang tot veilig water, of moeten zij het doen zonder basis sanitaire voorzieningen, zoals een wc of een latrine.
Op weg naar het einde van ondervoeding en goede toegang tot WASH.
De samenhang tussen ondervoeding en WASH staat centraal in Right2Grow. Het programma pakt de grondoorzaken van deze problemen aan. Op weg naar een wereld zonder ondervoeding en voor iedereen toegang tot water, sanitatie en hygiëne (WASH). Want elk kind heeft het recht om zijn of haar mogelijkheden ten volle te benutten. Elk kind heeft het recht om te groeien.
Alliantie Right2Grow.
Right2Grow is een strategisch partnerschap samen met World Vision, Action Against Hunger, Save the Children, de Max foundation en Centre for Economic Governance and Accountability in Africa (CEGAA) uit Zuid-Afrika. Right2Grow wordt van 2021 tot en met 2025 gefinancierd vanuit het subsidiekader ‘Power of Voices Partnerschappen’ van de Nederlandse overheid. We werken in Mali, Zuid-Soedan en in 4 programmalanden van The Hunger Project: Bangladesh, Burkina Faso, Ethiopië en Oeganda.
Locally-led lobby.
We werken direct samen met 45 lokale partners en via hen met ruim 1.000 kleinere grassrootsorganisaties. We versterken hen, zodat zij overheidsbeleid kunnen beïnvloeden en mee kunnen vormgeven. Samen zorgen we ervoor dat lokale gemeenschappen hun recht op water, voedsel, sanitatie en gezondheid kunnen claimen. Voor beleid dat echt aansluit bij wat nodig is. En beleid dat ook echt wordt uitgevoerd.
IMPACT
“Door verzilt grondwater en gebrek aan waterputten hadden 500 huishoudens geen veilige drinkwaterbron. Met Right2Grow richtten we een Village Development Team op. Na een training in belangenbehartiging gingen we aan de slag. Met succes: de lokale overheid maakte geld vrij voor een waterpunt. Nu hebben we elke dag 3.000 liter veilig drinkwater, zijn gezonder en zijn beter beschermd tegen ondervoeding.”
Tusar Kanti Dhali (in wit overhemd), voorzitter van het Village Development Team in Magurkhali Union, Bangladesh
IMPACT
Vooruitgang.
In 2023, halverwege het 5-jarige programma, bleek Right2Grow goed op stoom. Met volop trainingen en ondersteuning van lobby en veranderingen op lokaal, nationaal en internationaal niveau.
En dat leidt tot vooruitgang. Zo weten gemeenschappen meer over voedselzekerheid, voeding en water, sanitatie en hygiëne. Lokale partnerorganisaties kunnen met kennis de budgetcyclus beter lobbyen en die gemeenschappen beter vertegenwoordigen. En dat leidde tot concrete resultaten, waarbij gemeenschappen krijgen wat ze nodig hebben. En door goede samenwerking met nationale, regionale en lokale overheden komen de vertegenwoordigers van de belangen en behoeften van gemeenschappen op de juiste plekken – waar het ook écht ergens toe leidt.
Een greep uit de resultaten tot nu toe.
- Samen sterker in Ethiopië. In Ethiopië hebben The Hunger Project en World Vision hun methodologieën gecombineerd: Visie, Commitment & Actie (VCA) van The Hunger Project en Citizen Voice and Action (CVA) van World Vision. Deze methodes vullen elkaar aan en vergroten samen de impact van Right2Grow. Dat is goed te zien in de regio Abeshge woreda, waar de gemeenschap na VCA-workshops actief aan de slag ging met onder andere groenten verbouwen en toiletten en waterputten aanleggen. Tegelijkertijd pleitte een CVA-werkgroep van de gemeenschap met succes voor elektriciteit voor de lokale gezondheidspost, betere toegang tot medicijnen en nieuwe toiletten.
- Groeimonitoring in Bangladesh. In Bangladesh werd het gewicht en de groei van ruim 4.000 kinderen onder de 5 jaar gecontroleerd. Met die resultaten kunnen gemeenschappen succesvol druk uitoefenen op hun gemeentebestuur om het budget voor voeding te verhogen.
- Om tafel in Uganda. In Uganda gingen vertegenwoordigers van gemeenschappen en grassroot organisaties om de tafel om het te hebben over voedselsystemen. De uitkomsten leidden tot position papers over voeding en WASH. Die hebben we overhandigd aan parlementaire en districtcommissies. Van de 26 aanbevelingen werden er 18 overgenomen, en op nationaal en regionaal niveau werden budgetten verhoogd voor voeding en voedselzekerheidprogramma’s.
- Grondwet-lobby in Mali. In Mali droegen we bij aan de herziening van de grondwet. Hierin is nu het recht op voedsel en water opgenomen.
Meer over Right2Grow.
- Bekijk de website van Right2Grow.
- Volg Right2Grow op Facebook, LinkedIn en X (Twitter).
- Lees meer over Right2Grow in het jaarverslag 2023.
- Neem contact op met partnership facilitator Eliane Vrolings: eliane@right2grow.org.
Met de Right2Grow alliantie werken we aan het einde van ondervoeding bij kinderen en toegang tot toegang tot water, sanitatie en hygiëne. Door in 6 landen in te zetten op een sterk maatschappelijk middenveld, kunnen we de kloof overbruggen tussen lokale gemeenschappen en de leiders, deskundigen en technocraten die hen proberen te ondersteunen.