Vrouwelijk leiderschap.
Honger en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. De praktijk bewijst dat investeren in de ontwikkeling van vrouwen het meest effectief is in de strijd tegen honger. Iedereen plukt daar de vruchten van. Daarom stimuleert The Hunger Project vrouwelijk leiderschap.
Vrouwen op achterstand.
Vrouwen hebben vaker honger dan mannen. En dat terwijl vrouwen cruciaal zijn in de voedselproductie. En ze vaak verantwoordelijk zijn voor het vervullen van de basisbehoeften van hun gezin. Maar ze krijgen niet overal een eerlijke kans. Vaak moeten ze het doen met slechts een fractie van de beschikbare middelen: ze hebben minder toegang tot onderwijs, land, technologieën, geld of invloedrijke posities.
Zo blijft veel potentieel onbenut. Want een bloeiende gemeenschap drijft niet op mannen alleen. Een wereld zonder honger is niet mogelijk als de helft van de wereldbevolking op achterstand, of zelfs buitenspel staat.
Vrouwelijke leiders als sleutel voor een wereld zonder honger.
Iedereen wint wanneer vrouwen gelijke toegang krijgen tot deze middelen: minder honger, minder kindersterfte en meer kinderen naar school. Want een krachtige vrouw investeert niet alleen in haar gezin, de hele gemeenschap gaat erop vooruit als zij een gelijke kans en zeggenschap krijgt. En als ze de kans krijgen zetten vrouwelijke leiders voedselzekerheid, onderwijs, gezondheid, corruptie en sociale uitsluiting op de sociale en politieke agenda van hun gemeenschappen.
Iedereen wint wanneer vrouwen gelijke toegang en kansen krijgen.
Vrouwen voorop.
Daarom houdt The Hunger Project in al het werk rekening met gender. En we zetten vrouwen vooraan, zodat iedereen erop vooruit gaat.
We trainen vrouwen, zodat zij de kennis en tools hebben om aanspraak te maken op voorzieningen. Van alfabetiseringslessen tot trainingen over voedselzekerheid en ondernemerschap en intensieve leiderschapsprogramma’s. Lokale vrijwilligers gaan in gesprek met vrouwen én mannen over genderongelijkeid. En we moedigen vrouwen aan om hun stem te laten horen. Zo kunnen zij zelf actie ondernemen om hun leven te verbeteren.
Een greep uit onze activiteiten.
In 2023 hebben we bijna 24.000 vrouwen getraind in leiderschap. En ruim 10.000 mannen volgenden trainingen van het women empowerment programma in Afrika. Ruim 18.000 mensen deden mee aan campagnes en acties tegen geweld tegen vrouwen. In Malawi werken we aan kindhuwelijkvrije gemeenschappen en bereikten we 6.000 jongens en meisjes. Het aantal vrouwen met een eigen bedrijf in de Afrikaanse zelfredzame epicentra groeide met 27%. En het aantal vrouwen met toegang tot financiële diensten – zoals sparen en lenen – nam er toe met 25%.
Om de resultaten op het gebied van women empowerment beter te kunnen meten, ontwikkelden we onze eigen methode: de Women Empowerment Index. Daardoor kunnen we ons werk nog beter doen en vrouwen zo goed mogelijk ondersteunen. Meer over de Women Empowerment Index lees je bij Monitoring & Evaluatie.
Uitgelicht: democratisering en vrouwelijk leiderschap in India.
In India zorgt The Hunger Project er voor dat vrouwen hun stem kunnen gebruiken in de dorpsraad en het bestaande systeem voor zich laten werken. Volgens de Indiase wet hebben vrouwen recht op de helft van de zetels in de dorpsraad. The Hunger Project traint en coacht deze vrouwelijke leiders tijdens hun vijfjarige termijn, zodat zij zich kunnen ontpoppen tot effectieve raadsleden. Sinds de start van het programma, in 2001, volgden al bijna 200.000 vrouwelijke raadsleden dit leiderschapsprogramma.
Met de nodige porties moed, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en goede samenwerking bereiken ze opzienbarende resultaten. Ze kunnen hun mandaat zo goed mogelijk vervullen, hun rechten opeisen, aan de juiste touwtjes trekken en slim gebruik maken van bestaande overheidssubsidies: van weduwenpensioenen tot subsidie voor huizen, en van een banenprogramma tot voedselbonnen. Daarmee bepalen ze de lokale agenda en regelen voorzieningen voor hun dorp. Ze gaan de confrontatie met corrupte ambtenaren aan en ze stellen de achtergestelde positie van vrouwen ter discussie. En zo verbeteren deze voorvechters de situatie in hun dorpen.
Vrouwelijk leiderschap in de praktijk: de dorpsraad van Pachhisi.
White paper: onze geleerde lessen en aanbevelingen.
Een groep experts van The Hunger Project – uit verschillende landen en lagen van de organisatie, met verschillende inzichten – hebben samen gekeken naar de ervaringen en lessen van 30 jaar werken aan gendergelijkheid. In de white paper gender equality hebben zij deze kennis gebundeld en op basis daarvan aanbevelingen gedaan voor overheden, donoren en andere ontwikkelingsorganisaties.
Met daarin onder andere: het belang van participatieve democratie op lokaal niveau, de voordelen van een vrouwenquotum, rekening houden met tijdarmoede, een oproep tot meer lokale financiering en waarom gendergelijkheid niet alleen over vrouwen gaat – maar over de héle gemeenschap.
► Een introductie en samenvatting van de white paper
► Alle aanbevelingen en geleerde lessen in de white paper
The Hunger Project zet vrouwen voorop. Want iedereen gaat erop vooruit wanneer vrouwen meer toegang krijgen tot kennis en middelen, en zich ontpoppen als leider. Daarom traint The Hunger Project vrouwen en we moedigen hen aan om hun stem te laten horen en leiderschap te nemen in de lokale politiek.